15 Eylül 2012 Cumartesi

Lisans Tezimden Notlar - 5 (Lineer Hızlandırıcılar)

Lineer Hızlandırıcılar
       1960'lardan günümüze kadar, megavoltaj radyasyon makinaları ile birlikte radyobiyoloji, bilgisayarlı tedavi simülasyonu  ve tedavi planlamaları da geliştirildi ve de gelişmeye devam etmektedir. Radyoaktif doğal kaynak kullanan Kobalt-60 makinesinin aksine tıbbi lineer hızlandırıcılar dolaylı şekilde foton üretirler .
          


            X-ışın tüpünde olduğu gibi, ısıtmak yoluyla metal telden serbestlenen elektronlar daha yüksek enerjiye sahip olabilmek için elektromanyetik dalga üzerine bindirilir [1]. Bu hızlandırılmış yüksek enerjili elektronlar direk olarak tedavide kullanılacağı gibi (genelde yüzeysel tedaviler için), bir hedefe çarptırılarak yüksek enerjili X-ışınları da elde edilebilir (derin doz tedaviler için). Bu şekilde 4 ile 25 MeV enerjisinde elektronlar ve hedefe çarptırılmaları ile 4-25 MV enerjisinde X-ışınları meydana gelir. Konvansiyonel X-ışını tüplerinde elektronları 400 kV'den fazla hızlandıramayız. Bu nedenle lineer hızlandırıcılarda yüksek frekanslı magnetik dalga odacıkları kullanılır [2][3].
          Bu konuda dili ingilizce olsa da izlemenizi şiddetle tavsiye edeceğim bir video linki paylaşıyorum. Eğer vaktiniz varsa bir göz atmanızda fayda var.

İlgili Link : http://www.youtube.com/watch?v=Hnel7_Zselc


               




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder