16 Eylül 2012 Pazar

Lisans Tezimden Notlar - 6 (Radyasyon Tedavi Süreçleri)

Radyasyon Tedavi Süreçleri
      
        Radyasyon tedavisi birçok adım ve uygulamadan meydana gelmektedir. Bu süreci beş ana bölüme ayırabiliriz:

  • Değerlendirme : Hastanın durumu ve hastalığının evresini belirleme sürecidir. Bu aşama  bazı tıbbi ve fiziksel testlerden ve tümör üzerindeki bazı biyolojik tetkiklerden oluşur. Bu süreçte ayrıca kanserin nasıl geliştiği ve ilerleme gösterdiği belirlenmeye çalışılır. Bu işlem esnasında , farklı tedavi seçenekleri genellikle hasta ile beraber gözden geçirilir.
  • Preskripsiyon : Radyasyon onkoloğu tarafından hastaya uygulanacak tedaviyi belirleme aşamasıdır. Bu süreçte hastaya verilecek doza ve fraksiyon şemasına karar verilir. Ayrıca, tümörün lokalizasyonu ve normal doku tanımı da bu işlemler sırasında belirlenir.
  • Hazırlık : Hasta için tedavi planlamasını içerir (yöntemin seçilmesi,doz hesabı v.b) ve sanal radyasyon ışınları  kullanılarak bilgisayarda gösterilir  ve de tedavi planlaması gibi işlemler olan simülasyon işlemleri bu süreçte yapılır. Tedaviye yardımcı olan blok dökümü, maskeler ve gerekli diğer ekipmanlar da bu aşamada hazırlanır.
  • Uygulama : Öngörülen tedavi dozunun verilmesindeki fiziksel bir süreçtir. Bu adım, hastayı tedavi için hazırlama, doğru pozisyonlama ve önceden belirlenmiş dozun güvenli bir şekilde verilmesi aşamalarını kapsar.
  • Takip : Hastanın tedavi sonrasında sağlık durumunun izlenmesi sürecidir. Bu süreçte hastanın sağlık durumu kayıt altına alınır [1].
[1] Recep Kandemir, "External Radyoterapide Foton Doz Algoritmalarının Araştırılması" , Lisans Bitirme Projesi, 2012  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder