10 Eylül 2012 Pazartesi

TIBBİ RADYASYON FİZİKÇİSİ (Sağlık Fizikçisi)


           Tıbbi Radyasyon Fizikçisi (Sağlık Fizikçisi); Fizik Lisans, Fizik Mühendisliği ve Nükleer Enerji Mühendisliği alanında lisans eğitiminin üzerine Tıbbi Radyasyon Fiziği (Radyasyon Onkolojisi, nükleer Tıp ve Radyoloji dallarının birisinde) alanında, ilgili bilim dalında Yüksek Lisans teorik ve pratik eğitimini tamamlamış kişidir.


Tıbbi Radyasyon Fizikçisinin (Sağlık Fizikçisi) asli sorumluluk alanı Radyasyon kaynaklarının tıpta uygulanmasında hastanın radyasyon güvenliğini sağlayarak, tanısal alanda en az doz ile en iyi sonucun elde edilmesi, tedavide sağlam doku ve organları koruyarak hastanın en doğru ve güvenilir şekilde tedavi edilmesi için gerekli hasta tedavi planlamaları, doz ölçüm ve  hesaplamalarının yapılması, uygulanması, kullanılan cihazların rutin( günlük, aylık, yıllık) kalite kontrol programlarının hazırlanması ve uygulanması, çalışanların, halkın ve çevrenin radyasyon güvenliğinin sağlanması, yeni sistemlerin uygulanmaya konulması, yeni yöntemlerin geliştirilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılmasıdır.

Tıbbi Radyasyon Fizikçisi (Sağlık Fizikçisi) eğitimi; Radyoloji, Nükleer Tıp, Radyoterapi içerikli tanı, simülasyon ve tedavi amaçlı cihazların uygulamaları, QA/QC programlar ve planlamaları ile ilgilidir ve hasta odaklıdır. Genellikle her üç disiplin için ayrı program uygulanmaktadır. Eğitim, görev ve sorumluluk açısından Tıbbi Radyasyon Fizikçisini (Sağlık Fizikçisi) üç farklı disiplin için Radyoterapi Fizikçisi, Nükleer Tıp Fizikçisi ve Radyodiagnostik Fizikçisi olmak üzere üç alt grup altında görev ve sorumlulukları belirlenmiştir.

İlgili kaynaklar :

http://www.medikalfizik.org/images/MedikalFizikciGorevveSorumluluklari.pdf


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder