10 Eylül 2012 Pazartesi

Medikal Fizikçi mi Sağlık Fizikçisi mi ?

         İlk yayınladığım yazı resmi bir kurumdan (medikal fizik derneğinden) alıntı idi. Ne yazık ki Türkiye'de medikal fizikçi kavramı oturmamış durumda. Çünkü bir hiyerarşi yok. Yani bir çatı yok ki altında medikal fizikçiler toplansın. Mevzuatlar doğru düzgün bir temele bağlı olmayan  4-5 satır şeklinde yazılmış. Örneğin;

TABABET VE ŞUABATI SANATLARININ TARZI İCRASINA DAİR KANUN

Kanun Numarası: 1219

Ek Madde 13 - (Ek madde: 06/04/2011-6225 S.K. 9. Mad.)




f) Sağlık fizikçisi; fizik, fizik mühendisliği veya nükleer enerji mühendisliği eğitimi üzerine radyoterapi fiziği, diagnostik radyoloji fiziği veya nükleer tıp fiziği dallarının birinde yüksek lisans mezunu; ilgili uzmanının gözetiminde ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak; radyasyon ile yapılan teşhis, görüntüleme ve tedavi sırasında ve sonrasında, gerektiğinde radyo izotop maddeleri ve iyonize ışın kaynaklarının kullanımından, uygulanmasından, korunmasından ve arıtılmasından sorumlu sağlık meslek mensubudur.


Ben bir hukukçu değilim fizikçiyim. Ancak burada yazılanlarda biraz sıkıntı var sanırım. Şöyle ki; Türkiye'de tek bir isim altında eğitim verilmemekte (Sağlık Fiziği, Medikal Fizik, Tıbbi Radyofizik, Endüstriyel Fizik, Radyasyon Fiziği ...) ve sonrasında sıkıntılar yaşanmakta. Kimisi tezli okuyor kimisi tezsiz okuyor... Kimisi nükleer bilimlerde kimisi sağlık bilimlerinde okuyor... Yani bir standart, netlik yok.. Şunu da söyleyeyim dünyada sağlık fizikçisi diye bir kavram yok. Health Physics (Sağlık Fiziği) medikal fiziğin (Medical Physics) bir alt dalıdır. Bu alanda otoriter dediğimiz birimler, bilim yapan fizikçilerin yazdıkları kitaplar hep medical physics adı altında yayınlanmaktadır. Ama bizde ise böyle olmuyor nedense. Aslında nedeni belli: Türkiye'de kimsenin elini taşın altına koymaması ve meydanı başkalarına bırakması..

Son olarak, Türkiye'de sağlık fiziği derneği diye bir kurum  yok medikal fizik derneği adıyla bir kurum var...  Ama mevzuatta sağlık fizikçisi kavramı bulunmakta. Sizin anlıcağınız bu iş çoktan çelişkiler yumağına dönmüş durumda.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder