12 Eylül 2012 Çarşamba

Lisans Tezimden Notlar - 2 (Kansere Genel Bakış)

Kanser

          Uluslararası Dünya Kanser Araştırma Fonu WCRF tarafından 2008’de yapılan bir araştırmaya göre dünya genelinde 12.7 milyon kanserli insan bulunmaktadır. Bu sayının 6.6 milyonunu erkekler oluşturuken 6 milyonunu kadınlar oluşturmaktadır. Ayrıca rakamların 2030 yılında toplam 21 milyonu bulacağı tahmin edilmektedir [1].






      Kanser, herhangi bir malign tümörü ifade eder. Kanser hücrelerin anormal ve kontrolsüz bölünmesinden ileri gelirken çevre dokulara sıçrayabilir ve onlara zarar verebilir. Kanserli hücreler DNA’nın zarar görmesi sebebiyle oluşur. DNA (deoksiribonükleitasit) tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlıklık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. Ve sıklıkla bütün hücresel aktiviteleri yönlendirir. Çoğu zaman DNA zarar gördüğünde vücut onu tamir edebilir. Fakat kanserli hücrelerde zarar görmüş DNA tamir edilemez. Genetik elementler bir çok kanser türünün gelişmesine yol açabilir ancak bazı insanlar zarar görmüş DNA’ları atalarından devralmış olabilirler (kalıtımsal olarak). Genetik faktörlerden çok, bir kişinin DNA’sı çevresel etkilerden de zarar görmüş olabilir tıpkı sigara gibi. Kanser ile ilgili bir çok neden vardır, bunlardan bazıları diğerlerine oranla daha baskındır. Bunlardan en önemkisi çevresel etkilerdir. Örneğin; sigara içmek ve kimyasal ajanlara maruz kalmak akciğer kanserinin tetiklenmesindeki ana sebeplerdendir [2]. 


          Kanser tedavisinde çok sayıda yöntem vardır. En genel üç yöntemi; kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahale olarak söylebiliriz. Bazı kanserlerde belirli bir yöntemle veya birden fazla yöntem kombinasyonu ile daha iyi yanıt alınabilir [3] .

[1] Dünya Kanser Araştırma Fonu Web Sitesi , http : //www.wcrf − uk.org
[2] M.Pirozynski, Respir.Med. 100(12):2073-84 , 100 Years of Lung Canser, 2006
[3] Recep Kandemir, "External Radyoterapide Foton Doz Algoritmalarının Araştırılması" , Lisans Bitirme Projesi, 2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder